Ekleyen: admin | Tarih: 6 Aralık 2024 |
Sinüzit, baş bölgesindeki sinüslerin (alın, yanak ve burunda yer alan hava dolu boşluklar) iltihaplanması ve şişmesi ile ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Bu durum, baş ağrısı, burun tıkanıklığı, burun akıntısı ve zaman zaman ateş gibi belirtilere yol açabilir. Genellikle soğuk algınlığı nedeniyle gelişen sinüzit, aynı zamanda virüsler, bakteriler, mantarlar ve alerjik reaksiyonlar gibi farklı etkenlerden kaynaklanabilir.
Sinüzit, sinüsleri çevreleyen dokuların iltihaplanarak şişmesiyle ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Sinüsler, yüz bölgesinde yer alan ve hava ile dolu boşluklardır. Bakteriyel ya da viral enfeksiyonlar ile alerjiler, bu bölgelerin tahriş olmasına, tıkanmasına ve sıvı birikmesine neden olabilir. Bu durum, yüzde basınç hissi, burun tıkanıklığı ve baş ağrısı gibi belirtilerle kendini gösterebilir.
Sinüzit, oluşma nedenine ve süresine bağlı olarak farklı türlere ayrılmaktadır. Bu türler şunlardır:
Virüsler, soğuk algınlığı gibi enfeksiyonlara yol açanlar da dahil olmak üzere, sinüzit vakalarının büyük bir kısmına neden olur. Bakteriler ise, sinüzite yol açabilir veya viral sinüzit sonrası ikinci bir enfeksiyon olarak gelişebilir. Eğer burun akıntınız, tıkanıklığınız ve yüz ağrınız 10 günden uzun süredir devam ediyorsa, bakteriyel sinüzitiniz olabilir. Semptomlarınız başlangıçta iyileşmiş gibi görünse de daha sonra yeniden ortaya çıkabilir ve ilk belirtilerden daha şiddetli olabilir. Bakteriyel sinüzit tedavisinde antibiyotikler ve dekonjestanlar genellikle etkili olur.
Mantar enfeksiyonları kaynaklı sinüzit, genellikle diğer türlerden daha ağır seyreder. Bağışıklık sisteminiz zayıflamışsa, bu tür enfeksiyonların gelişme riski daha yüksek olabilir.
Sinüs enfeksiyonunun yaygın belirtileri şunlardır:
Virüsler, bakteriler, mantarlar ve alerjenler sinüzite neden olabilir. Sinüzit için belirli tetikleyiciler şunlardır:
Sinüzit, doğrudan bulaşıcı değildir. Ancak sinüzite yol açabilen virüsler ve bakteriler bulaşıcıdır. Bu nedenle, ellerinizi sık sık yıkamayı, hasta olduğunuzda başkalarından uzak durmayı ve hapşırırken veya öksürürken dirseğinize dikkat etmenizi öneririz.
Sinüzit genellikle tedaviye ihtiyaç duymadan kendi kendine iyileşir. Çok nadiren, tedavi edilmeyen sinüs enfeksiyonları ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Bu durum, bakterilerin veya mantarların beyin, gözler veya çevreleyen kemiklere yayılmasıyla meydana gelebilir.
Sinüzit için birçok tedavi seçeneği vardır, semptomlarınıza ve ne kadar süredir sahip olduğunuza bağlı olarak. Sinüs enfeksiyonunu evde şu şekilde tedavi edebilirsiniz:
Sinüzit belirtileri 10 gün sonra düzelmezse, doktorunuz şunları reçete edebilir:
Sağlık hizmeti sağlayıcıları kronik sinüziti altta yatan duruma odaklanarak tedavi eder. Tedaviler şunları içerebilir:
Sinüs enfeksiyonu riskini azaltmanın, nedene bağlı olarak birkaç yolu vardır:
Sinüzit teşhisi ve tedavisi için bir Kulak Burun Boğaz uzmanına başvurmanız gerekmektedir. Doktorunuz, sinüzit tanısını koyduğunda uygun ilaç tedavisini belirleyecektir.
Referanslar